Återhämtningstips

Det finns massa bra att läsa om optimal återhämtning på nätet men min erfarenhet är att man själv hittar det som funkar bäst.
Jag är inte sliten på det klassiska sättet sen i lördags eftersom jag tog det så lugnt men totalvilar ändå bara för att jag inte riktigt vet varför jag stummade så totalt. Jag tror det beror på 2 enkla anledningar:
1) tränat för dåligt på fartbackar och syratröskel, för lite benstyrka. Oklart vad mina stora ben består av alltså men gissningsvis låååånga sega fibrer som tvärvägrar när det bes om något annat än långt sakta mak.
2) Övertränad. Men hur är det möjligt? Jag som vilar minst 2 dagar i veckan, tränar så varierat och inte uppvisar några andra tecken.
Jaja. Min träningsplanering och dess framtid låter jag bero just nu. Men det kommer bli en rokad.

Men jag kan iallafall försöka hålla mig till de återhämtningstrix som jag idealiskt vill ta till när det är en vecka mellan två långa tuffa backiga pass.

Direkt efter målgång/passet
Vatten med Resorb. Återställa vätskebalansen.
Om man pallar- peta i sig ca 20 g protein från bra källa. Ägg med banan och Proviva gillar jag men det slinker ned en 200 g Sibylla också.
Stretcha ut ordentligt.
Någon timme senare
Kyla ned benen. Så att det gör ont! Sen smack på med kompression så fort det går. Optimalt- ligga på golvet med benen upp i luften.
Äta en redig middag med det jag är sugen på-ofta salt. Efter Jubileumsmaran drömde jag om att stå och slicka på en saltsten, ni vet sån där som hästar har!
Frestas ofta att äta massa ”skit” för att ”unna sig” men blir ofta svullen och risig i magen så bra med protein och ren mat är nyckeln. Magen har att göra ändå. Dricker ordentligt.
Till natten
På med kompression igen.
Lägga sig tidigt. Det kan vara svårt att få en bra natts sömn om man är speedad eller är väldigt öm. Man kan ta en Alvedon eller så om det är kämpigt men jag tycker man får ta smällen – gissningsvis var passet/tävlingen frivillig?!

Dagen efter
Bra med protein. Bra med vitaminer och mineraler. Gärna en simtur och yoga/stretch. Kroppen behöver bra material att reparera den ”skada” som ett tungt pass/ lopp faktiskt gör med muskler, senor och ligament. Alternativt ett lätt, lätt joggpass eller cykelsväng.

Jag äter gärna mer bra fetter dag två men mindre direkt efter loppet/passet då kroppen bättre kan ta till sig detta en stund efteråt än direkt efter.

Ja det var så jag tänkte göra. Så har det inte riktigt blivit. Idag har jag inte gjort många meter men har slagit med lie och umgåtts i Åre. Imorgon ska jag sticka ut och se vad kroppen säger om stigmeter igen.
Har du något återhämtningstips att dela så shoot!

20120806-210106.jpg

20120806-210048.jpg

20120806-210054.jpg

Annonser

Om Annie
10% Ultra. 20% mountains 10% water 10% yoga 10% asphalt 30 % trailblaze. 10% music. 100% love.

4 Responses to Återhämtningstips

 1. mammaspring says:

  Härligt inlägg!!!! Känner igen mig i det där med saltsug!! Vad tycker du att är den bästa energin att ha med sig under ultralånga löpturer/tävlingar?

  • Annie says:

   Perpeteum !!! Det är det i särklass enklaste och bästa. Man kan ju greja med massa olika men det här vet jag funkar. Jag kommer försöka köra det som bas på alla långa lopp och sen bara komplettera med det man är sugen på! Lycka till!

 2. Nina says:

  När du säger kyler och kompression på benen menar du smalbenen eller hela benen och vad använder du för kompression? Jag har jätte svårt att sova efter att jag tränat hårt en kväll, inte bra… vad har du för kompression. Strumpor och vilket märke?
  Du är grym och jag hoppas det går bra för er alla på AXA önskar att jag kunde vara där och med!

  • Annie says:

   Nina! Tack! Jag kör antingen på GoCoco men nu 2xu vadskins. Jag kyler hela benen så kallt och länge jag kan!
   Hoppas du kan sova bättre, det är ju svårt när det slutar sent!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: