Styrka med hemmagjord TRX #sommarträning

20120702-203250.jpg

Jag var på vippen att skriva ” funktionell styrka” men herregud vilket urholkat begrepp! Vad tycker ni är funktionell styrka? Shoot!

Funktionell styrka för mig är den styrketräning som gör att det jag egentligen ska göra kan utföras bättre och med mindre skador. Alltså- bära en 16 kg tung dotter ibland, lattja med henne, springa flera mil utan att tappa hållningen, orka greja i trädgården på landet och bära övertunga matkassar. Tydligen också att släpa en cykel över klippor i ösregn (även om jag falerade där genom att vurpa men det hade knappast med svaga bukmuskler att göra, snarare ett missförstånd mellan mig och Newton).

Rolig styrketräning är också den som går undan. Smidig träning är den jag kan göra utan att åka till ett gym. Bästa träningen är den jag gör utomhus.

Idag hade jag till min hjälp: Hjältens ben och armar, hemmagjord TRX av ett rep runt ett gummirör, ett järnspett med ojämn viktfördelning.

Jag började med de här satans armhävningarna. Sen gick jag över till att ligga på rygg med grepp om hjältens fotleder. Han kastade mina fötter än framåt än åt sidan- ni vet, man gör den i lumpen och på gympan! Jag är rätt stark i magmusklerna, de raka så jag gör det värre genom att när benen är parallella med marken dutta ihop fötterna två gånger. Men jag fixade två långa sets ändå.

Varvade detta med stående rodd i TRX’n och sen gick jag runt på gräsmattan och ”kastade” spettet från ena sidan till den andra ungefär som jag förberedde ett spjutkast. Avslutade med 2 x 1 min planka med rörelse och sen släpade jag några säckar. Lättare styrka idag, högre antal reps. På torsdag blir det färre reps och tyngre.

Den hemmagjorda TRX’n kostar alltså nästan ingenting att göra och går att sätta upp i vadsomhelst. Här är det lillstugans ena verandapelare som vi sliter i.

Annars har jag varit hos min bästa Helena idag och fikat. Hjälten kom på eftermiddagen och sen syster och hennes kille och deras lilla Kinesiska navelludd till hund- Frasse. Han och Lillan kan få det att låta som det är minst tio personer till här.

Imorgon blir det att äta riktigt bra fram till lunch för sen är det grisiga träningspasset inplanerat till eftermiddagen. Jag vill få till 3 riktigt långa pass innan Axa Fjällmarathon och vill att de ska ligga med 2 veckors mellanrum. Nu blir det 10 dagar till Asfaltsplågan och sen blir det kanske 12 dagar till det längsta och tyngsta passet innan jag åker till Jämtland. Kroppen känns bra förutom att jag är otroligt tight i piriformis och rumpmusklerna så nerven spökar men det fantastiska med att vara ledig är att jag kan ägna mig åt att stretcha och sova mer än vanligt så vaknar laddad varje dag. Njuter.

Semestern är en fantastisk tid att fundera på var det hjul man snurrar i resten av året ska snurra framöver. Börja med en ny fritidsaktivitet? Planera in ett lopp att träna för? Planera en resa? Söka nytt jobb? Allt sånt tycker jag passar så bra att fundera på när man varvar ned. Jag vet hur mitt nästa år ska se ut. Hur jag vill att det ska se ut.Har kastat ut en krok och har några till om jag inte får napp på det.

Kasta ut krokar där man vill ha napp. Faller de orörda utan napp så får man håva in och fundera på om man ska kasta någon annanstans. En del tvekar att kasta. Vågar inte. Inte kan jag. Inte förtjänar jag. Men jo. Just det förtjänar du. Den allra bästa chansen att göra det du allra helst vill. Passa på. Det vakar. Jag lovar.

Annonser

Om Annie
10% Ultra. 20% mountains 10% water 10% yoga 10% asphalt 30 % trailblaze. 10% music. 100% love.

7 Responses to Styrka med hemmagjord TRX #sommarträning

 1. Åsa says:

  Heja hemmagjort! 🙂

 2. Wanja says:

  Ja, det där med funktionell träning. När kör man ofunktionell träning? Hmm, är det kanske när man bara pumpar på gymmet för att se bra ut i bikini? Fast, det har ju också en funktion, bara en annan typ av funktion.

  Det låter som att ni har det underbart där uppe!

 3. Carina says:

  Är inne på att skafferi mig de däringa TRX prylarna. Verkar grymt bra att kunna ta med sig på löprunndan!! Fast att tillverka själv hemma verkar smartare än att köpa för 1800 spänn!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: