Starka män

Starka män. Jag är omgiven av dem och Tjejmarathon genomförs i mångt och mycket med stöttning av ett antal starka män och jag vill lyfta fram dem samtidigt som topplocket snart ryker i irritation över de svaga män som tyvärr ofta är rätt högröstade.

De svaga männen. Jag ser dem i media. Jag möter dem lite då och då i mitt jobb (inte så ofta jobbet). Jag står bredvid dem och väntar på bussar och tunnelbanor och jag tycker lite synd om dem men jag tycker ibland att de är läskiga. För de besitter en makt och en fysisk styrka som jag som kvinna oftast inte har. De har också i vårt samhälle fortfarande det vedertagna övertaget i många situationer och ifrågasätts inte lika ofta för sitt agerande.

Oftast ser jag dem på nätet. Ibland där jag förväntar mig det och så ibland blir jag rätt förvånad hur de dyker upp i trådar på sajter där jag tänker att vi väl för fasiken lämnat 1900-talets början? Jag ser deras kommentarer bakom fejkade användarnamn och jag var på väg att go bananas på en av dem men jag och Madde är bra på att ibland parerar varandras utbrott :).

De orkar inte riktigt med att det finns starka tjejer. Som också vill diskutera träningsutrustning, lopp, träningsupplägg. Prestera och satsa. Kunna saker bra och tala om det. Leda och styra. Det blir jobbigt då. Lättare att förkasta och inte ens svara på inlägget, alternativt lägga en syrlig förbipasserande kommentar. Må så vara. Men det är när de går till angrepp det inte är ok någonstans längre.

Jag lyssnade på P1’sMedierna för två veckor sen och då kokade nästan blodet. Såhär skriver P1 om programmet på sin hemsida:

Det har pratats mycket om rasism i kommentarfält och sociala medier efter terrordåden i Norge. Men sedan länge är det sexualiserade hatet på nätet ett ständigt nötande problem för snart sagt alla kvinnor som förekommer i offentligheten. Vi har talat med en rad kvinnor som möts av hatkommentarer och ifrågasättande bara för att de är kvinnor. Extra tydligt blir det för de kvinnor som sysslar med traditionellt manliga områden som sport och datorspel. 

Illa redan här. Men ni skulle höra programmet! Jag blev helt vansinnig. Det är så ofattbart men för att göra något åt det så måste man kanske fatta. Fatta varför, fatta vilka, fatta hur det ska bemötas. Det här är extremt, såhär vidrigt är det inte i vardagen. Det här funderar jag mycket på fortfarande. Vad man kan göra.

Jag tror också att vi mer subtilt i vardagen kan göra mycket. Spä inte på gamla invanda roller. Fråga inte hur mamman hinner träna. Fråga inte vem som passar barnen.  Ifrågasätt när det sker, sådär naturligt men galet fel som det ibland gör i fikarum. Våga fråga varför, våga vända på det! Jag vet inte hur många gånger jag svarat ” hon har en pappa också” när folk frågar var Ebba är och då är det inte så att jag skryter med att vara ifrån mitt barn. Men vem frågar honom? Ja- jag är också uppväxt i de här gamla normerna så tankarna kommer spontant. Men jag försöker bita mig i tungan och fråga papporna också- ”hur hinner ni med barn och allt?”Många bäckar små..så kanske skiftet börjar. Det går nog inte bara genom att regeringen inför jämställdhetsbonus. Vi ute vid fikaborden och omklädningsrummen måste göra vårt. Det finns en speciell plats i skamvrån för kvinnor som ger andra kvinnor dåligt samvete för att de tar för sig.

Jag kan bli irriterad på min guru Jillian Michaels när hon i någon podcast här nyligen pratade om att mamman skulle be sin man hjälpa med barnen för att hon skulle få träna. Bort med det. Bort bort bort.

Åter till våra starka män. Vi har ett team med fantastiska starka män som jobbar med Tjejmarathon på sitt sätt. Jag och Madde har våra karlar som är nyckelpersoner under loppet.För egen del så kan jag vittna om att ”Tjejmarathon” dyker upp mitt i soffmys och istället för film så får hjälten sitta och plotta in Roslagsleden på gpsies.com medan jag letar hyrbussar. Peter och Daniel ställde upp och ledde ett av långpassen. Min systers kille Eric är utbildad sjukvårdare och kommer få göra en massa saker inte bara den 16e juni utan även innan. Peter Wiesler är vår siste löpare och i flera av de företag och personer som stöttat oss är det just män som initierat samarbetet. De ser och förstår och känner inget hot. De är starka män och starka män gillar jag! Heja er!

 

Annonser

Om Annie
10% Ultra. 20% mountains 10% water 10% yoga 10% asphalt 30 % trailblaze. 10% music. 100% love.

10 Responses to Starka män

 1. Malin says:

  Bra skrivet. Ett riktigt viktigt inlägg. Hurra för starka män. Och måtte dinosaurierna äta dem som inte kommit in i 2000-talet.

 2. Uppochhoppa says:

  ”Det finns en speciell plats i skamvrån för kvinnor som ger andra kvinnor dåligt samvete för att de tar för sig.”

  Det bästa jag hört på länge. Blir vansinnig och upprorisk och treårstrotsig av att umgås med folk under mamamledigheten som liksom ska smeta in hur konstiga prioriteringar jag gör – och de gör det genom ett låtsat intresse och nyfikenhet – som är illa dold – jag FATTAR att de menar att ”men gud hur prioriterar du? vill du inte VARA med ditt barn” när de frågar hur det fungerar att ha E i cykelkärra och cykla om dagarna. Eller ” oj vad du hinner med – jag skulel aldrig hinna!” låtsat imponerat. Jo det skulle du, men du GÖR inte för du tycker innerst inne att jag gör fel. GAH.

  Men nä, nu var det ju inte det det handlade om, utan om starka och bra män. Låt oss hylla dem. Och oss tjejer. Och fortsätta ställa de där frågorna eller ta det naturligt att papporna är med sina barn. Jag blir förresten skogstokig på de beundrande blickarna A får när vi storhandlar och han bär bebén och tröstar, eller tar upp och vyssjar om vi är på lokal. Ingen tittar så på mig.

 3. pladuska says:

  Heja alla starka män… och kvinnor! De svaga männen nämner vi inte ens, de förtjänar inte det! Och vi kvinnor ger varandra extra beröm och en klapp på axeln för vi är så bra!

 4. Nina L says:

  Kan ju inte låta bli att bli galet nyfiken på vilka intressanta inlägg som har raderats från diverse bloggar…
  Jag lär mig gång på gång genom åren att min verklighet inte är samma som många andras. Jag, och en extremt homogen grupp omkring mig, har sjukt jämställda äktenskap, jämställda mål och ambitioner, samma syn på uppfostran och karriärval, etc. Jag och mina väninnor har alla delat lika på föräldraledighet med pappan, men inte ifrågsatt vare sig oss själva eller någon annan i våra val. Samtidigt ser jag medlemmar ur precis samma klass-segment (eller vad ni nu vill kalla det) som själva målar in sig i hörn där de låter män ta mer plats, tid och ambitioner, och får det att låta som om de själva får ett privilegium (ja men X är så viktig på sitt arbete så han kan bara ta två månaders föräldraledighet i juni/juli under fotbolls-VM medan jag av en slump har semester samtidigt”) – där mannen förutsätts fortsätta träna fyra gånger i veckan när bebisen har fötts (plus gå ut på fredagkvällen med polarna), där kvinnan med ett leende påstår att hon MÅSTE köpa kläderna till barnen ”annars vet man ju hur det blir” – ofta är det samma kvinnor som absolut inte tycker att det är viktigt att vara feminister (”jag tycker det har en så neeegativ klang – alla måste ju få välja, eller hur?”). De ”svaga” männen håller sig tysta – det gynnar ju dem. Ugh. Ett ständigt aktuellt tema.
  Meeeen… Nu kör vi! Och vi hejar på varann i spåren!

 5. Nina L says:

  Förresten (jag är galet på, jag vet, sorry) så hände följande i söndags när jag sprang några varv i Sandviksspåret, jag kom upp för backen och åt en banan, gick förbi en rundhyllt man i min egen ålder som uppenbarligen just skulle påbörja sin runda.
  Jag: vinkar glatt: ”nu kör vi!”.
  Han: stirrar spydigt på mig: ”jag ser minsann att du går”
  Jag: ”ja, men jag har sprungit en mil och har en kvar så jag var tvungen att dricka och äta en banan”
  Han: ??? ”En mil? Och en mil kvar, ska du springa två mil?”
  Jag: ”Jajemen, så nu kör vi!”
  Han: lite tyst: ”Det var som fan”
  Jag: lite tyst: ”hehe”

 6. Britta says:

  Gilla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: